Toelichting bestuursakkoord

In oktober 2020 heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen gesloten met de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland. Lerarenopleidingen van de hogescholen werken onder de naam Leraren voor morgen aan de uitvoering van het bestuursakkoord. Het bestuursakkoord loopt tot en met 31 december 2023. Maar mede door corona en vertraging in de wetgeving komt er een jaar bij om verder te werken aan de ambities.

Wat houdt het bestuursakkoord in? Waarvoor doen wij dit als lerarenopleidingen? Hoe gaan we dit bereiken? Hoe zijn lerarenopleiders betrokken? Wat betekent het voor jou als lerarenopleider? En hoe blijf je op de hoogte?

Wat houdt het bestuursakkoord in?
Het doel van het bestuursakkoord is dat iedereen die leraar wil en kan worden een passend opleidingstraject krijgt, maar ook voor de werkende leraar die zich van startbekwaam wil ontwikkelen tot expert op zijn vakgebied. Het ministerie maakt het met extra geld mogelijk om de reeds ingezette beweging naar flexibel opleiden van leraren binnen de hogescholen en universiteiten te versnellen en te versterken. Om meer leraren op te leiden en te professionaliseren is niet alleen meer maatwerk nodig, maar ook sterkere regionale samenwerking. Op deze manier kunnen wij beter inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt. In het bestuursakkoord zijn gezamenlijke ambities geformuleerd, waarvan een aantal specifiek gericht zijn op de hogescholen.

Waarvoor doen wij het?
Flexibilisering maakt het aantrekkelijker om leraar te worden, te zijn en te blijven. Door meer aan te sluiten op de kennis, ervaring en persoonlijke situatie, kunnen wij meer recht doen aan de individuele leerbehoefte. Op deze manier enthousiasmeren wij meer mensen om het onderwijs in te gaan en voorkomen wij studieuitval, maar kunnen wij ook meer leraren sneller naar een diploma leiden. Door effectief en efficiënt samen te werken aan meer #lerarenvoormorgen dragen wij bij aan het verminderen van het lerarentekort,

Hoe gaan we dit bereiken?
Flexibilisering heeft de afgelopen jaren in de lerarenopleidingen al veel aandacht gekregen en er is al veel ervaring mee opgedaan. Deze kennis en opbrengsten delen wij met elkaar. Om het onderwijs meer op maat van de student in te richten zetten wij in op zorgvuldige intakeprocedures, landelijke afstemming op het gebied van vrijstellingen en erkenning van eerder verworven competenties, het werken met leeruitkomsten en het leerwegonafhankelijk toetsen. De eindkwalificaties blijven onveranderd. Landelijke werkgroepen met mensen uit de lerarenopleidingen bereiden de uitvoering van de ambities voor. Het werkveld en andere partners zijn nauw betrokken bij de uitwerking van de ambities.

Wat betekent het voor jou als lerarenopleider?
Het begeleiden van flexibele opleidingstrajecten zal iets anders gaan vragen van jou als lerarenopleider. Bij flexibel opleiden staat vast wat de student moet kennen en kunnen, maar hoe, waar en in hoeveel tijd staat open. Je bepaalt samen met de student en de eventuele werkplek een passend opleidingstraject, rekening houdend met eerder verworven competenties, de leerbehoefte en persoonlijke situatie. Het begeleiden van flexibele opleidingstrajecten zal mogelijk iets anders van jou als lerarenopleider gaan vragen. Om je hierbij te helpen kun je deelnemen aan kennisdeelsessies, professionaliseringsactiviteiten en flexibiliseringsnetwerken.

Hoe kun jij een bijdrage leveren?
Het realiseren van de ambities doen we samen! De implementatie heeft voor jou als lerarenopleider gevolgen voor je dagelijkse praktijk. Jij weet als geen ander wat haalbaar is en wat niet. In alle werkgroepen zijn lerarenopleiders vertegenwoordigd. Daarnaast kennen de werkgroepen klankbordgroepen waar de opbrengsten getoetst worden aan de praktijk. En uiteraard kun je als lerarenopleider een bijdrage leveren aan de flexibilisering van de opleidingen in je eigen instelling. Ieder draagt op zijn eigen manier bij.

Hoe blijf je op de hoogte?
Via je eigen hogeschool blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen. Algemene informatie kun je vinden op deze website en in onze nieuwsbrief. Je kunt ons ook volgen op LinkedIn.